Menstruáció terhesség alatt

Menstruáció terhesség alatt? Valójában téves a jelenség elnevezése, hiszen nem igazi menstruációról van szó, orvosilag pseudo-menstruációnak, azaz álmenstruációnak is nevezzük ezt a jelenséget.

Mi okozza a terhesség alatti menstruációt?

A jelenség oka az, hogy a petesejt megtermékenyülése után a kialakult zigóta osztódni kezd, és mintegy két hetes folyamat az, amíg az osztódó sejtek kicsi csomója be nem ágyazódik a méhnyálkahártyába. A beágyazódás során az erekkel vastagon behálózott méhnyálkahártyában erek szakadnak.

Ez vérzéssel jár, és a vérzés éppen arra az időszakra esik, amikor a rendes menstruációs vérzés is esedékes lenne. A jelenség, azaz a menstruáció terhesség alatt ritkán fordul elő, és annyiban különbözik a valódi menstruációs vérzéstől, hogy csak enyhe, rövidebb ideig tartó vérzésről van szó.

Tehát, ha azt tapasztalja, hogy a menstruáció jellege megváltozott, kevesebb intenzitású, rövidebb ideig tartó, akkor fel kell, hogy merüljön a terhesség lehetőségének gondolata, és érdemes egy terhességi tesztet is csinálni ilyenkor.


close