Lázcsillapítás terhesség alatt

A 38 °C-nál magasabb láz – vagy a betegség, mely lázat okoz – veszélyes lehet nemcsak a terhes nőre, hanem a növekvő magzatra is.

A következőkből megtudhatja, hogy terhesség idején hogyan lehet csillapítani a lázat.

A terhesség korai szakaszában a magas láz növeli a születési rendellenességek és a vetélés kockázatát. Minél magasabb a láz, és minél tovább elhúzódik, annál nagyobb ez a kockázat. A kutatások szerint a 4-14. hét között a legnagyobb az esélye a kockázatok kialakulásának.

Rövid ideig tartó láz az első trimeszterben sem veszélyes, és paracetamollal kezelhető. Az elhúzódó láz azonban káros lehet, ezért szükség van orvosi kezelésre. Influenzajárvány idején pedig ajánlott influenza elleni védőoltás beadatása, amellyel megelőzhető a fertőzés kialakulása.

Láz csökkentése gyógyszerek nélkül

A láz csökkentése nemcsak gyógyszerekkel lehetséges. A következő módszerekkel is csillapíthatjuk a lázat:

  • Feküdjünk le, és helyezzünk egy hűvös vizes ruhát a homlokunkra.
  • Vegyünk egy langyos fürdőt. A hideg vizet kerüljük, mert borzongást okozhat, és csak még jobban felkúszik a láz. A langyos víz hatására azonban a láz lassan csökkenni fog, ahogy a víz párolog a testről.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, hogy ne száradjunk ki, és segítségével belülről is hűtsük a testünket.
  • Kapcsoljunk be ventilátort, de ne irányítsuk közvetlenül a testünkre. Helyette állítsuk alacsony fokozatra, és hagyjuk, hogy a körülöttünk lévő levegőt keringtesse.
  • Vékony réteg ruhát vegyünk fel. Ha fázunk, akkor tekerjük be magunkat egy könnyű takaróba, amíg nem melegszünk át, aztán eltávolíthatjuk.
  • Maradjunk zárt, hűvös helyen. Ha a szabadban vagyunk, maradjunk árnyékban.

A láz csökkentése nem gyógyítja meg a betegséget, de segíthet kellemesebben érezni magunkat, és megelőzhető a kiszáradás.


close