Szex a terhesség alatt

A komplikációmentes terhesség alatt folytatott nemi élet nincs káros hatással a magzat egészséges fejlődésére.

Az alábbiak részletesen olvashat a terhesség alatti szexuális aktivitásról, illetve mellőzésének okairól.

Szex az első trimeszterben

A várandósság első harmadában a leendő anya szervezetében jelentős hormonális változások következnek be, melyet hangulatingadozás, illetve a szexuális vágy mérséklődése kísérhet. Egyéntől függően különböző testi panaszok is akadályozhatják a nemi aktust, például a hányinger, a hányás, vagy a szokásostól lényegesen nagyobb alvásigény.

A leendő apa részéről a szexuális együttlét pszichés tényezők miatt hiúsulhat meg, mert óvni, kímélni akarja a kedvesét, illetve aggódik a gyermeke egészséges fejlődéséért.

Szexuális együttlét a második trimeszterben

Általában jellemző, hogy a kismamák a terhesség középső szakaszát viselik a legjobban. Ilyenkor a szexuális aktivitásuk is megnő. Ebben a periódusban a testi változások többnyire még nem gátolják a mozgást, de az aktus során figyelni kell arra, hogy a várandós nő melle és bőre érzékenyebb. Előfordulhat, hogy a szexuális szokások megváltoznak, például egyes, korábban kedvelt testhelyzetek kényelmetlenné válhatnak, vagy eltérhet az előjáték módja. Őszinte kommunikációval könnyen bővíthető olyan újabb elemekkel a nemi élet, amely a pár mindkét tagja számára élvezetet nyújt ebben az állapotban is.

Szexuális együttlét a harmadik trimeszterben

Ahogy közeledik a szülés időpontja, úgy csökkenhet a nemi vágy. Ezt egyrészt a hormonális változások indokolják, másrészt sok terhes nő a megnövekedett pocak miatt nem érzi kellően vonzónak magát, harmadrészt pedig nehezebben megy a mozgás is. A helyzet megélésekor nagyon sokat jelent a társ lelki támogatása.

Előfordul, hogy a párok azért tartózkodnak a terhesség utolsó heteiben a nemi élettől, mert tartanak a koraszülés kockázatától, mivel a sperma egyes összetevői idő előtti burokrepedést okozhatnak.

A szexuális együttlét korlátozása a terhesség alatt

A kórtörténet, illetve az aktuális állapot figyelembe vételével az orvos javasolhatja a nemi élet korlátozását, vagy adott esetben teljes szüneteltetését a terhesség ideje alatt. Ez akkor indokolt, ha például korábban egy vagy több spontán vetélése is volt már a leendő anyának, illetve ha előző terhessége koraszüléssel végződött. Ha a terhesség alatt hüvelyi fertőzés, hastáji fájdalom, görcsök, valamint vérzés tapasztalható, szintén tanácsos ideiglenesen mellőzni a nemi aktivitást. A nyitott méhszáj és a magzatvíz szivárgása ugyancsak kizáró tényező.


close