Pozitív terhességi teszt

Pozitív terhességi tesztről akkor beszélünk, ha a terhességi teszt azt mutatja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhbe, majd a szervezet elkezdi a hCG (terhességi) hormon termelését, ami a vizeletből kimutatható.

A beágyazódás kb. egy héttel az ovuláció után történik, s további 5-7 napra van szükség ahhoz, hogy a terhesség a vizeletből kimutatható legyen. A vizelet hCG szintje a nap folyamán attól függően változik, mennyit iszik, és milyen tömény a vizelet, ezért a terhességi tesztet legjobb a reggeli első vizeletből végezni, melynek a legmagasabb a hCG koncentrációja.

Ha pozitív a terhességi teszt

A terhességi tesztek 99 százalékban megbízható eredményt adnak, így pozitív terhességi teszt esetén mielőbb keresse fel orvosát, hogy megerősítse a teszt eredményét! Ha gyógyszert szed, ne hagyja azt abba az orvossal való egyeztetés nélkül! Bármilyen halvány is a pozitív teszt, az általában terhességet jelez, de ilyenkor ajánlott a teszt újbóli elvégzése pár nap múlva.

Álpozitív terhességi teszt

A terhességi tesztek több okból is adhatnak álpozitív eredményt:

  • Nem követi pontosan a használati útmutatót – Túl kevés vagy túl sok vizeletet használ a teszthez.
  • Az eredményt nem a megadott reakcióidőn belül, hanem később olvassa le – Ilyenkor a vizelet száradásával úgynevezett párolgási csík jelenik meg, mely nagyon halvány, de a pozitív terhességi teszttel összetéveszthető.
  • Kémiai terhesség – Ebben az esetben a terhesség valóban fennállt, de nagyon korai vetélés követte, még mielőtt bármilyen más terhességi tünet jelentkezett volna. A teszt azonban még érzékelte a korábbi hCG termelést, ezért ad pozitív eredményt.
  • Ha a vizeletben fehérje, vagy meddőségi kezelésre alkalmazott hCG tartalmú gyógyszer van
  • Vesebetegség, egyes kóros immunrendszeri állapotok és a hCG-hez hasonló, luteinizáló hormon (LH) túltermelődése
  • Lejárt vagy nem megfelelően tárolt terhességi teszt használata

Amennyiben nem biztos a teszt eredményében, keresse fel orvosát, vagy ismételje meg azt pár nap múlva!


close