Nemi betegségek

A nemi úton terjedő betegségek igen sokfélék lehetnek, mind a kórokozó típusát, mind a tüneteket figyelembe véve.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül a legfontosabb, nemi úton terjedő kórokozókat foglaljuk össze.

Nemi úton terjedő vírusok

A leggyakoribb vírusok, melyek nemi úton terjednek, a HIV (humán immundeficinecia vírus), a herpes simplex vírus, a humán papilloma vírus, a hepatitis B vírus. A HIV vírus a későbbiekben a szerzett immunhiányos betegség, az AIDS kialakulásához vezet. A herpeszvírus egy életen át a szervezetben marad a fertőződés után. Az idegdúcok területére vándorol, majd ha az immunrendszer működése gyengül, újra tüneteket okoz.

A papilloma vírusnak lehetnek a daganatkeltő hatás szempontjából veszélyes és kevésbé veszélyes formái, a vírus egyértelműen összefüggésbe hozható a méhnyakrák kialakulásával. Ellene ma már védőoltás beadásával lehet védekezni. A hepatitis vírus szintén rendelkezik daganatkeltő hatással, vezető tünete a vírusos májgyulladás, védőoltással megelőzhető a fertőzés.

Nemi úton terjedő betegséget okozó baktériumok

A leggyakoribb baktériumok, melyek nemi úton terjedő betegséget okoznak, a gonorrhoea, a szifilisz, a baktériumokhoz hasonló parazita a Chlamydia. A gonorrhoea jellegzetes tünetei férfiak esetében a fertőződés után 2-7 nappal jelentkeznek, kialakul a gennyes húgycsőváladékozás, sürgős vizelési kényszer. Nőkben a tünetek lappangóak, több hét, hónap is eltelhet, míg jelentkeznek, sürgető vizelési inger, hüvelyfolyás, láz jelentkezik, a belső női nemi szervekre is átterjed a fertőzés.

A szifilisz is mai napig előkelő helyet foglal el a nemi betegségek között. Első tünete a primer sanker elnevezésű fekély a hüvelyben vagy a péniszen, de akár a szájban, a kézen is megjelenhet. Második stádiumban testszerte bőrkiütés, ízületi, vese problémák, szemtünetek, stb jelentkeznek. A harmadik stádiumban szív- és érrendszei, ideggyógyászati tünetek is kialakulhatnak. A Chlamydia leginkább tünetszegény kezdetben, de felszálló fertőzéseket okozva súlyos szervi károsodásokat okoz.

Nemi úton terjedő gombás fertőzések

Legfontosabb a szerepe a Candida fajoknak. A gombás fertőzések nem tartoznak a klasszikus nemi betegségek közé, mert nemcsak szexuális partner közvetítésével, hanem a normál flóra megbomlása esetén is jelentkezhetnek. Hajlamosít kialakulásukra antibiotikumos kezelés, az immunrendszer gyengesége, például cukorbetegeknél, a túlzásba vitt intim higiénia is oka lehet.

Protozoon okozta nemi betegségek

Leginkább a Trichomonas vaginalis szerepét kell kiemelni. Ez nemcsak nemi úton, de uszoda vizével, törülközővel is átvihető, zöldes, habos folyást, viszketést, fájdalmas aktust okoz, de akár tünetmentes is lehet.


close