Teherbeesés: van ideális életkor?

Biológiailag 20–30 éves kor között a legideálisabb teherbe esni, ebben az életkorban ugyanis a legalacsonyabb az egészségügyi problémák veszélye.

Egy kaliforniai tanulmány szerint az ideális időszak – amikor a legalacsonyabb a születési rendellenességek száma – a 26 éves kor.

Más tanulmányok szerint, biológiai szempontból, az ideális korú nő – mármint a szülés szempontjából – a húszas éveinek elején jár. Ekkor ugyanis még frissek a petesejtek, és a test a legnagyobb eséllyel van a szaporodás szempontjából a legtökéletesebb állapotban. A mai társadalmakban azonban a kitolódott nők teherbeesésének ideje.

20-35 év között

Orvosok szerint nyomatékosabban kellene felhívni a nők figyelmét arra, hogy a 20-35 év közötti életkorban a legbiztonságosabb gyermeket vállalni. A férfiak termékenyítő képessége is drámaian zuhan 25 éves kor után.

A pszichológusok szerint lélektanilag nem feltétlenül ajánlott ifjúkorban – ez a húszas évek első felét jelenti –, kiforratlanul, éppen csak kinőve a kései kamaszkorból, félig gyermeki lélekkel anyává válni. Ilyenkor még kevés párkapcsolati tapasztalattal „büszkélkedhetnek” az emberek.

35 év felett

Tanulmányokból kiderül, hogy a 35 éves nők hatszor olyan gyakran szembesülnek termékenységi problémákkal, mint tíz évvel fiatalabb társaik, valamint ebben a korban már emelkedik a súlyos orvosi komplikációk kockázata mind az anya, mind a gyermek szempontjából. Egy 40 éves nőnél már sokkal nagyobb az esélye a vetélésnek, mint az élveszülésnek. Egy brit tanulmány leírja azt is, hogy 1968-ban 23 év volt az átlagos életkor gyermekvállaláskor, ma pedig 29,3.

34 év az ideális

A texasi Stanford egyetem tanulmánya a gyermekszülés hosszú távú egészségügyi hatásait vizsgálta. John Mirowsky az egyetem kutatója 1890, 45 és 95 év közötti anyát kérdezett meg egészségi állapotáról, krónikus betegségeiről, aztán pedig megvizsgálta az iskolázottságot, és később a halálozási adatokat is.

Azt találta, hogy a hosszú távú egészség és halálozás – vagyis a hosszú, egészséges élet – szempontjából az első gyerek megszülésére ideális kor a 34 éves kor.

További, ajánlott tartalmunk: Mikor szülnek a nők?


close