Sárgás, darabos állagú hüvelyi folyás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

27 hetes terhes vagyok, a problémám az lenne, hogy a hüvelyi folyásom megerősödött (sárgás kissé darabos állagú), főként reggel érzem a mennyiséget soknak amikor felkelek. Mivel az orvosom szabadságom van ezért öntől kérnék tanácsot, hogy használhatnék e valamilyen hüvelytablettát, ami kitisztítana és a babára sem ártalmas. (Canesten Combi stb.)? Régebben még terhesség előtt is volt ilyen problémám akkor a Pevaryl G hüvelykúpot alkalmaztam amitől elmúlt.
2012. 08. 02. | 11:24

Kedves Kérdező!
Terhesség során természetes és ártalmatlan jelenség a folyamatos, ám színtelen és szagtalan váladék távozása a hüvelyből. Ezzel szemben minden, a megszokottól eltérő folyás valamilyen fertőzésre figyelmeztet, mivel ezek megszerzésére a várandósság alatt egyébként is nagyobb az esély.
A hüvely – eredetileg savas – kémhatása a terhesség alatt lúgossá változik, ami kedvez a gombák megtelepedésének és ezzel a hüvelyfertőzés kialakulásának. Amennyiben gomba okozta fertőzéssel állunk szemben, a folyás színtelen, szürkésfehér vagy sárgás színű, sűrű és kellemetlen szagú, a hüvelyben pedig viszkető, égő érzés tapasztalható (de nem árt tudni, hogy a felfázás is hasonló tünetekkel jár)
Bár a hüvelygombásodás magzati kárt nem okoz, mégis keressük fel orvosunkat, ne kísérletezzünk házilagos megoldásokkal és vény nélkül kapható készítményekkel. A megelőzésre és az újrafertőződés elkerülésére is fordítsunk figyelmet: csak pamut fehérneműt hordjunk, kerüljük a vegyszerek használatát a hüvely környékén (ebbe beletartoznak a szappanok, hüvelyöblítők, illatosított betétek – ezek ugyanis az egészséges hüvely pH-t és így a természetes védekezőrendszert károsítják, gyakorlati hasznuk nincs), fogyasszunk élő joghurtkultúrás tejkészítményeket, de bánjunk óvatosan a cukorral – a túl sok cukor a hüvelyben szintén kellemes környezetet teremt a gombáknak.
Baktériumos fertőzés ezzel ellentétben legtöbbször nem okoz gyulladásos tüneteket. A hüvelyi folyás átlátszatlan, szaga furcsa (halszagra emlékeztető), a hüvelyben esetleg viszkető érzéssel társul. A hüvelyi fertőzések ezen formája is azonnal kezelendő, mivel a bakteriális fertőzés átterjedhet a magzatvízre, koraszülést, korai burokperedést okozhat.
Általánosságban elmondható, hogy a barnás színű folyás nem jelent jót: az első harmadban okozhatja hormonprobléma is, tehát ilyenkor is haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Orvosszakértő 2012. 08. 02. | 20:53
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close