Megelőzhető a koraszülés?

A koraszülés definíció szerint akkor történik, ha a magzat a betöltött 37. terhességi hét előtt jön világra. Sok esetben szövődményekkel jár, hisz az éretlen szervrendszerek nem minden esetben tudják funkciójukat megfelelően teljesíteni, fokozott az agyvérzés esélye, éretlen lehet a tüdő, a magzati keringés lehet jellemző, a vese és az idegrendszer, valamint a bélrendszer éretlenségével is számolni kell.

A cikkünkben a koraszülöttség okairól, lehetséges megelőzési módjairól olvashat.

A koraszülöttség okai

Számos olyan tényezőt ismerünk, mely koraszülésre hajlamosít, ide tartozik az anya túl fiatal vagy túl idős életkora, az ikerterhesség, a nagy mennyiségű magzatvíz, a terhességi magas vérnyomás betegség, a terhességi cukorbetegség, fertőzések, túlzott pszichés vagy fizikai terhelés.

A koraszülés megelőzése

Nyilván egyes esetekben nem lehet befolyásolni a koraszülés rizikófaktorait, de vannak olyan kórképek, illetve tényezők, melyeken lehet változtatni.

Terhességi cukorbetegség

A terhesség során az étrendre való odafigyelés nagyon fontos; az étrend alapja a komplex szénhidrátok, a fehérjék kell, hogy legyenek. A testsúly gyarapodására szintén nagyon fontos odafigyelnie. Amennyiben kialakul a cukorbetegség vagy már a terhesség előtt ismert, szigorúan tartsa be az orvos által előírtakat mind a kezelést, mind a diétát illetően.

Magas vérnyomás

A sószegény étrend, a kiegyensúlyozott étkezés, a rendszeres testmozgás, a testsúly optimalizálása már a terhesség előtt nagyon fontos, a terhesség alatt szintén kulcsfontosságú az életmódra való odafigyelés. Ha kialakul a magas vérnyomás, akkor megfelelő kezeléssel a betegség kordában tartható, ezért fontos, hogy kövesse a kezelőorvos utasításait.

Fertőzések

Fokozottan figyeljen az intim higiéniára, ha hüvelyi fertőzés tüneteit tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz. A hüvelyi pH mérésével ellenőrizheti, hogy ép-e a hüvely normál flórája, van-e esélye fertőzésekre.

Stressz

Relaxáljon, kerülje a stresszt, az egyes szorongásoldó gyógynövény-készítmények használata előtt mindig konzultáljon szakemberrel.

Fizikai terhelés

Kerülje a nehéz fizikai munkát, bizonyos mozgásformákat, mert egyes mozgástípusok a méhszáj idő előtti nyílását okozhatják, például terpeszben való guggolások. Amennyiben valamilyen terhességi komplikáció lép fel – például a méhnyak rövidülése –; vérzés, a méhszáj idő előtti nyílása, szigorú ágynyugalom elrendelésére is szükség lehet.

Dr. Csuth Ágnes


close