Terhesség 39. hét

A terhesség 39. hetében sor kerülhet az utolsó simítások elvégzésére. A terhesség 39. hete az utolsó menstruációs ciklus első napja utáni harminckilencedik hét, 37 héttel a fogamzás után járunk.

A magzat fejlettségi szintje

A baba súlya mostanra körülbelül 3-3,5 kiló, hossza pedig elérheti az 50-52 centit. Mostanra már valószínűleg behelyezkedett a medencébe, de először szülő nőknél ez akár az utolsó pillanatra is tolódhat. Szervei teljesen kifejlettek, kéz- és lábkörmei már elérik az ujjai szélét.

Az anya által érzékelt változások

A kismamák többség ilyenkor már nem hízik, ha mégis tapasztal súlynövekedést, az inkább a vízvisszatartás miatt lehet. Mostanra hatalmasnak és ügyetlennek érezheti magát, ami a megnövekedett has miatti súlypontváltozásnak köszönhető és bármennyire kellemetlen, teljesen normálisnak számít.

A 39. héten a hasa leszállt, így könnyebben kap levegőt, viszont a súly most ismét a hólyagjára nehezedik. A méhnyak elkezd lerövidülni, felpuhulni és elvékonyodni. Míg valakinél ez lassan, fokozatosan, hetek alatt történik, másnál egészen gyorsan, közvetlenül a szülés beindulása előtt (ez utóbbi inkább a többedszerre szülő anyákra jellemző).

Jó tudni, hogy ezt a folyamatot az úgynevezett prosztaglandin hormon mennyiségének növekedése idézi elő, amely sokaknál hasmenést is okozhat.

Bár a várakozás egyre hosszabbnak és elviselhetetlenebbnek tűnik, érdemes újra átfutni a teendők listáját. Ha akad még valami, amit nem tettünk vagy vettünk meg, akkor gyorsan pótoljuk, illetve vessünk egy pillantást a körmeinkre is. Ha idáig hosszú körmeink voltak, érdemes átgondolni a rövid változatot, hogy ne sértsük fel vele a baba puha bőrét, ráadásul azt sokkal könnyebb higiénikusan is tartani.

Ötletek az apukáknak

Ha még nem tette, ideje utánanézni annak, hogy kell a babahordozót az autóba rögzíteni (mindig menetiránnyal háttal!) Érdemes gyakorolni, hogy a baba megérkezésére már rutinosan menjen.


close