A petefészek stimulációja

Női meddőség esetén az orvostudomány többféle módon segíthet. Ennek egyik kulcseleme a petefészek stimulációja, amit a teherbeesés elősegítésére, de a mesterséges megtermékenyítési eljárások során is alkalmaznak.

A hormonális kezelés az első számú orvoslási mód a meddő nők kezelésében. Ezek az eljárások vagy ovulációt váltanak ki, vagy szabályozzák az ovulációt, azaz gyógyszeres stimulálással befolyásolják a petefészek működését.

Az eljárás segíthet a természetes teherbeesésben, és a mesterséges megtermékenyítési eljárások során is szükség van a peteérés, illetve ovuláció folyamatába történő beavatkozásra. Így ugyanis a megtermékenyítés ideje kiszámítható, ami azért fontos, hogy a beavatkozás sikere a lehető legnagyobb legyen.

FSH-hormon

A petefészek stimuláció alapja az FSH hormon. A menstruációs ciklus során a tüszők érésének elősegítésére megemelkedik a hormon szintje és amikor eléri a küszöbértéket, a tüszők egy-egy csoportja fejlődésnek indul.

A ciklus 5-6. napjától az FSH szintje csökkenni kezd, így csak a domináns tüsző fejlődik tovább, majd megreped a ciklus közepén.

A ciklus 2-3. napjától kívülről (szájon át szedhető tabletta, injekcióban beadott szer, esetleg a kettő kombinációjának formájában) bejutatott FSH tartalmú gyógyszerekkel jelentősen átléphető a küszöbérték, ezért több tüsző indul fejlődésnek, aminek következtében nem indul be a szelekció, így több tüsző fejlődik egyszerre.

A petefészek-stimuláció veszélyei

Az eljárás nem teljesen kockázatmentes. Amikor ugyanis a petefészek túlstimulálódik és egyszerre túl sok tüsző kezd beérni, kialakul a hiperstimulációs szindróma, ami ugyan ritkán fordul elő, de akár súlyos állapot is lehet.

A szindróma alhasi fájdalommal, puffadással, émelygéssel, néha nehézlégzéssel jár, szélsőséges esetben kórházi kezelésre is szükség lehet. A túl sok tüsző érése a többes terhesség kockázatát is növeli. Több magzat esetén pedig jelentősen nő egyebek mellett a koraszülés, kis születési súly veszélye.

További, ajánlott tartalmunk: Lombikterhesség


close