Terhesség 4. hét

A terhesség 4. hete az utolsó menstruáció első napjától számított 4. hét, a megtermékenyítést követő 2. hét. Mit kell tudni az embrióról, milyen változásokon megy át a kismama?

Az embrió fejlettségi állapota

Ez a megtapadás időszaka, beágyazódás az anyaméhbe. A „blasztociszta” eljut a méhbe, majd befúródik a belsejébe. Ezt a folyamatot nevezzük beágyazódásnak. A blasztociszta jelentése “csírazsák”, sejtjei két csoportra oszlanak. Az egyik sejtcsoportból a méhlepény, a másikból a baba fog kifejlődni. Többes terhesség kialakulása is hasonló, két vagy három stb. beágyazódás megy végbe.

Kismama által tapasztalt változások

Ezen a héten következne menstruációja. A terhesség első jelei nagyon hasonlóak a menstruációt megelőző panaszokra: fáradtság, mellfeszülés, hangulatingadozás.

Többes terhesség: Az ikerterhesség esetén tapasztalt tünetek hasonlóak, csak intenzívebbek az egyes terhességnél észleltekhez képest.

Jó tanácsok a leendő apukáknak

Előfordulhat, hogy kedvese elutasító lesz Önnel, vagy éppen „túlságosan” ragaszkodó. Bárhogyan is viselkedik ebben az időszakban, reakciója teljesen normális. Igen intenzív érzelmi hatáson megy keresztül.


close