Halvány terhességi tesztcsík

A halvány terhességi tesztcsík a legtöbb esetben, ha a használati utasítást pontosan követte, pozitív eredményt jelez. A halvány terhességi tesztcsík a vizeletben észlelt hCG szintjére utalhat.

Halvány terhességi tesztcsík esetén minden esetben javasoljuk, hogy pár nap múlva végezzen el egy új terhességi tesztet.

A halvány terhességi tesztcsík okai

  • Túl korai tesztelés – Ha túl korán végzi el a tesztet, a hCG szint még alacsony, és csak egy halvány tesztcsíkra elegendő. A terhesség első heteiben a hCG szintj két-háromnaponta duplázódik, így pár nap is sokat jelent a teszt elvégzése szempontjából. Biztos eredményt egy héttel a várt menstruáció elmaradása után, vagy a reggeli első vizeletből kaphat.
  • Alacsony tesztérzékenység – Egyes terhességi tesztcsíkok kevésbé érzékenyek a hCG kimutatására.
  • Higított vizelet – A gyakori vizelés és folyadékfogyasztás hígítja a vizeletet. A terhességi tesztcsíkhoz a reggeli első vizelet ajánlott, mert annak hCG tartalma a legkoncentráltabb.
  • Kémiai terhesség – Ilyenkor a teszt először pozitív, majd negatívak követik. Ez azt jelenti, hogy a beágyazódás megtörtént, rövid ideig hCG is termelődött, majd a terhesség elhalt, még mielőtt bármilyen tünet jelentkezne. Ezt a csak a kissé később, és erősebben jelentkező menstruáció jelzi.
  • Párolgási csík – Mindig a használati útmutatóban megadott reakcióidőn belül (általában 5 perc) olvassa le az eredményt! A vizelet kiszáradásával a vizsgált területen párolgási csík alakulhat ki, ami esetleg összetéveszthető a halvány pozitív eredménnyel.
  • A teszt nem pontos alkalmazása – Ha nem megfelelő mennyiségű vizeletet használt a teszthez (túl sokat vagy túl keveset), esetleg a tesztcsík rossz oldalát alkalmazta, előfordulhat, hogy csak halvány csíkot lát a tesztablakban.
  • Lejárt vagy rosszul tárolt tesztcsík alkalmazása – Ilyen esetben a teszt nem biztos, hogy megfelelően működik, ami eredményezhet halvány tesztcsíkot.
  • A hCG tartalmú gyógyszerek alkalmazása okozhat halvány vagy álpozitív eredményt.

close