Hogyan számoljuk a magzatmozgást?

A terhesség második felében a kismamának figyelemmel kell kísérnie a magzat napi mozgását, amely segít a fejlődés nyomon követésében.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy a terhesség melyik periódusától érzékelhető a magzatmozgás, mikor és milyen testhelyzetben célszerű számolni, illetve mikor kell orvoshoz fordulni.

Magzatmozgás hétről hétre

A magzat mozgását kezdetben nem érzékeli az anya, csak a 20. hét körül lesz nyilvánvaló a kicsi pocakbeli aktivitása. Rutinosabb kismamák esetén ez már a terhesség 16. hetében bekövetkezhet.

Ha kevésbé telt az anyuka, a 22. héttől már az apuka is érezhet egy-egy rúgást a hasfalon keresztül. Nagyobb súlytöbblet esetén ez inkább a 24-26. hét körül jellemző. A 30-32. hét időszakában nyilvánul meg legerőteljesebben a magzat aktivitása, megfordul, rúg, öklöz, a fejét forgatja. Ez olykor fájdalmat is okozhat a kismama számára. A 36. héttől szűkül a baba mozgástere, a feje rögzül a medencében.

Mikor érdemes számolni a magzat aktivitásának jeleit?

A magzatmozgás számolása segít a magzat állapotának műszer nélküli felmérésében. A számolás legideálisabb időpontja az evést követő egy óra. A kismamának érdemes a bal oldalára feküdnie, és ebben a kényelmes pozícióban számolnia a magzat mozgását. Egy egészséges magzat aktivitása ilyenkor átlagosan tíz alkalommal érzékelhető, de ez nem tíz határozott rúgást jelent. A finom mozdulatokra is figyelni kell.

A magzatmozgás érzékelése és orvosi ellenőrzés

Ha a kismama a szokásosnál kevesebb alkalommal tapasztal magzati mozgást, jeleznie kell a kezelőorvosa felé. Ez nem feltétlenül utal rendellenességre, mert előfordulhat, hogy a magzat éppen alszik a számolás ideje alatt.

Amennyiben 24 órán keresztül nem érzékelhető magzatmozgás, azonnali kivizsgálás szükséges. Abban az esetben is indokolt az orvosi kontroll, ha a kismama úgy érzi, a megszokottnál lényegesen többet mozog a magzat. Olykor az okoz ijedelmet, hogy a magzat csuklik, és a kismama ezt ütemes rángások formájában érzékeli. A magzat méhen belüli aktivitásának megváltozása többek között magzati oxigénhiányt is jelezhet.


close