Légzéstechnikák a vajúdási és kitolási szakaszra

A szülés fájdalommal járhat, de a megfelelő légzéstechnikával a kismama megkönnyítheti a saját, és a baba helyzetét is. Az ideális oxigénellátás miatt a magzat is több oxigént kap, az anyuka kevésbé fárad, és meggyorsíthatja a folyamatot.

Az alábbiakban a szülés alatt javasolt légzéstechnikákról, a vajúdási és a kitolási szakasz alatt alkalmazott gyakorlatokról olvashat.

Szülés közbeni relaxáció

Szülés közben a legtöbb fájdalmat az okozza, ha a kismama elveszíti a kontrollt a teste fölött, ha átadja magát a fájdalomnak. Összeszorítja izmait, kapkodja a levegőt, amivel csak elviselhetetlenebbnek érzi a görcsöket. Nagy hangsúlyt kap a vajúdás alatt a lazítás, a relaxáció.

Ezt akár szülésre felkészítő tanfolyamon, akár önállóan lehet gyakorolni: minden egyes testrészt külön-külön meg kell feszíteni, majd el kell lazítani (megfeszítem a lábujjamat, vádlimat, combomat, stb.). Ez a technika szülés közben is sokat segíthet.

Légzésgyakorlatok vajúdás alatt

A vajúdási és a kitolási szakaszra más-más légzéstechnikát szokás javasolni. A gyakorlatokat akkor szükséges elkezdeni, amikor a kismama a fájdalmon kívül másra már nem tud figyelni. Amikor fájás érkezik, az orron keresztül érdemes lassan mély levegőt venni (hasi légzés), ezt kicsit bent tartani, majd ezt 3-4 lépcsőben kiengedni, vagy lassan, nyolcig számolva kifújni. A következő belégzés előtt pár másodpercet ajánlott várni.

Érdemes fejben tartani, hogy egy összehúzódás körülbelül 40 másodperc hosszú, ezért ha a kismama jól csinálja a gyakorlatot, két lélegzet után pihenhet egy keveset. A fájások természetesen egyre erősödnek és gyakoribbak lesznek, ezért többet kell lélegezni.

Légzésgyakorlatok a kitolási szakaszban

Kitolási szakaszban a gátvédelem miatt kérheti az orvos, hogy a kismama ne nyomjon. Ilyenkor nagy levegőt kell venni az orron keresztül, majd kicsiket kell lélegezni ki-be szintén az orron keresztül, úgy, ahogy a kutya szimatol. Amikor pedig nyomni kell, nagy levegőt kell venni az orron, és 15 másodpercig teljes erőből nyomni kell, majd újabb nagy (nem kicsi!) levegő az orron, és újabb nyomás. Egy fájás alatt ez körülbelül háromszor ismételhető. Ez a szakasz általában 1-2 órán keresztül tart.

Szülés alatt fontos a legkényelmesebb póz megtalálása, hiszen egy kellemetlen testhelyzet akár meg is hosszabbíthatja a fájásokat. A kismamák a félig ülő helyzetet szokták preferálni, de sokat segíthet a vízben vajúdás, de egyesek a labdára, mások a térdelő helyzetre esküsznek.

A legfontosabb, hogy a kismama ne essen kétségbe, mert a pánikba esés csak lassítja a szülés folyamatát.


close