Szülés jelei

A terhesség utolsó hónapja gyakran türelmetlen várakozással zajlik. Milyen jelekből tudható, hogy valóban közeleg a szülés időpontja?

Jósló fájások

A szülés előtti hónapban előforduló, változó hosszúságú és erősségű fájdalommal járó méhösszehúzódások, amelyek a szülés időpontjának közeledtével mind gyakoribbak.

A szülési fájásoktól éppen a rendszertelenségük alapján különböztethetők meg: az utóbbiak ugyanis egy idő után egyre gyakrabban és rendszeres időközökben követik egymást, amit bizonytalanság esetén óra segítségével ellenőrizhetünk.

A méhnyak felpuhulása, rövidülése, eltűnése

Jellemzően már a szülés előtti néhány hétben jelentkezik, de csak hüvelyi vizsgálattal állapítható meg. A méhnyak körülbelül 4 cm hosszú, a szülés előtti hetekben 2 cm-re vékonyodik. A hüvelyi szülés csak tökéletes elvékonyodása vagy eltűnése után lehetséges.

Táguló méhszáj

Ez a legtöbb esetben szintén már a szülés előtt megtapasztalható, és annak a jele, hogy a szervezet készen áll a szülésre, bár jelentős egyéni különbségek mutatkoznak abban, mikor következik be.

A nyákdugó távozása

A nyákdugó a méhszájat elzáró, kocsonyás állagú anyag, amely a magzatot védi a hüvelyből felszálló kórokozóktól. A méhnyak vékonyodása és a méhszáj tágulása miatt távozik, sokszor véres váladékként, de mennyisége és színe is nagyon változó lehet. Első terhességnél már napokkal a szülés előtt is távozhat, később lehet, hogy ez csak néhány órával a vajúdás kezdete előtt várható.

Derékfájás

A keresztcsont környéki, deréktáji feszítő fájdalom, főleg, ha ismétlődően jelentkezik, szintén az időpont közeledtének jelzője.

Hasmenés, fogyás

Nem ritka, hogy a szülés előtti időszakban a kismamák hasmenéssel küszködnek, és akár fogynak is valamennyit.

Kevesebb magzatmozgás

A magzat kevesebb mozgása nem önmagával a szüléssel függ össze, hanem azzal, hogy kisebb hely áll rendelkezésére.

Fészekrakó ösztön

Jellemzően felpörög ebben az időszakban a rendezkedés, takarítás, a szükségesnek vélt tárgyak, eszközök beszerzésének vágya.


close