Meddőség kivizsgálása

Meddőségi vizsgálat azoknak a pároknak javasolt, akik 12 hónapja próbálkoznak a teherbeeséssel – eredménytelenül.

A meddőségi centrumokban végzett vizsgálat az okok meghatározására irányul, és lezárultával kezelési terv készül.

A vizsgálat első lépése az anamnézis, amelynek során rögzítik a pár a meddőséggel, a nő menstruációval és korábbi terhességgel kapcsolatos adatait, az egyéb betegségeket és műtéteket, az aktuális egészségügyi panaszokat, valamint azokat az életmóddal, szokásokkal összefüggő információkat, amelyek hatással lehetnek a meddőségre.

Női meddőség kivizsgálása

A nő kivizsgálása során a peteérést, a petevezető átjárhatóságot, a méhtest anatómiáját tanulmányozzák. A kivizsgálás általános orvosi és nőgyógyászati vizsgálattal indul. Megvizsgálják a külső és belső nemi szerveket, valamint méhnyakrákszűrést, illetve hüvelyváladéktenyésztést végeznek, amelynek célja az esetleges fertőzések kiszűrése.

Két alkalommal hajtanak végre hormonvizsgálatot: előbb a menstruációs ciklus elején, annak 2-5. napja között, majd a ciklus második részében, általában a 19-21. nap között. Sor kerül a méh anatómiai vizsgálatára is, amelyet röntgentechnikával (hysterosalpingographia, HSG) vagy ultrahangos módszerrel (hysterosalpingo-contrast-sonographia, Hy-Co-Sy) végeznek.

Férfi meddőség kivizsgálása

A férfi kivizsgálása sperma-, illetve andrológiai vizsgálatból áll. A spermiogram (SPG) a spermiumok számbéli, alaki és mozgási jellemzőit méri fel. Spermatenyésztés során végzik az esetleges fertőző betegségek szűrését.

Az andragógiai – urológiai – vizsgálat a lehetséges szexuális diszfunkciók megállapítását célozza, a szexuális szokások feltérképezésével és fizikális vizsgálattal.

Mindezen vizsgálatok alapján készíthető el a meddőség kezelését célzó terv.

További, ajánlott tartalmunk: Lombikkezelés menete


close