Császármetszés

Bizonyos esetekben nincs más lehetőség a szülőágyon a baba és a mama egészsége érdekében, mint a császármetszés. Bár rövidebb ideig tart, mint a hagyományos szülés, kockázatai is vannak.

Császármetszést leginkább azok az esetek indokolnak, amikor a hüvelyi úton történő szülés kockázatos, ilyen a hirtelen lepényleválás, a harántfekvés, a téraránytalanság, a korábbi császármetszések hegei, illetve bizonyos fertőzések, de az elhúzódó vajúdás vagy a fájásgyengeség miatt a baba érdekében is elvégzik ezt a beavatkozást, ezért sosem árt tudni, pontosan mi történik ilyenkor és mire lehet számítani.

Bizonyos esetekben nincs más választási lehetőség, mindenképpen szükséges a császármetszés, míg más esetekben akár a terhesség utolsó hetében is eldőlhet a kérdés, de a leggyakrabban a vajúdás dönti el, hogy az anya vagy a baba életének megóvása, illetve a súlyos komplikációk elkerülése melyik módszert indokolja.

Első a természetes szülés

A legtöbb esetben, ha nincs kizáró ok, akkor minden esélyt megadnak a szakemberek a természetes szülésre, ilyenkor számos olyan előkészületet végeznek el (borotválás, beöntés), ami a császármetszés során is fontos lehet. Ha már biztos, hogy nem hüvelyi úton segítik világra a csecsemőt, katétert vezetnek az anya hólyagjába, infúziót kap, és lefertőtlenítik a beavatkozás helyét. Megkezdik az altatást, vagy az epidurális érzéstelenítést, és elszeparálják a műtéti területet.

Császármetszés menete

A műtét a has felmetszésével kezdődik, a méh feletti szövetet átvágva nyitják meg a méhtestet, megrepesztik a magzatburkot és leszívják a magzatvizet, majd az orvos kiemeli a magzat, akár úgy is, hogy a has bizonyos részére nyomást gyakorol. A kiemelt újszülöttet gyorsan ellátják, intézményenként változó, hogy a köldökzsinór elvágása előtt vagy után fektetik édesanyja mellkasára. Ezt követően elviszik további gondozásra a babát, az anyuka műtéti területét pedig ellátják, eltávolítják a placentát és összevarrják a hasat. A műtét után jár még egy oxytocin injekció a vérzés csillapítására és a méh összehúzására.

A műtét maga nagyon gyors, sürgős esetekben 5-10 perc alatt elvégzik, egyes szülészeteken a császáros babákat az intenzív csecsemőosztályra, vagy inkubátorba teszik megfigyelésre.

Császármetszés komplikációi

Sajnos, mint bármelyik operációnál, itt is előfordulhatnak komplikációk, a méh falán ejtett vágás az újszülött kiemelésekor továbbrepedhet a méhet ellátó fő verőér irányába, ami komoly vérzéssel jár, a seb begyulladhat vagy elfertőződhet, ami akár életveszélyes hashártyagyulladással is járhat. Ha nincs semmi szövődmény, a császármetszés hege sosem lesz olyan erős, mint a hasizom és a hasfal, az újabb terhességek akár hegszétválást is eredményezhetnek, szerencsére ezt az orvosok rendszeresen ellenőrzik a terhesség alatt.

További ajánlott tartalom ebben a témában: császármetszés vagy hüvelyi szülés?


close