Hasmenés terhesség alatt

A hasmenés terhesség alatt több okból is kialakulhat. Először azt kell kideríteni, mi áll a háttérben – ehhez nézzük végig sorban a lehetséges okokat és az ajánlott kezelési módokat.

Mi okozhat hasmenést terhesség alatt?

Sokan tudják, hogy szorulás a kismamák gyakori panasza. Emellett hasmenés is jelentkezhet terhesség alatt, ami ilyenkor rémisztő jelenségként is hathat. Legtöbbször nem súlyos elváltozás okozza: kiválthatják a megváltozott étkezési szokások, valamilyen fertőzés, a hormonok változása, illetve a tejcukor intoleranciája. A hasmenés legtöbbször gyorsan elmúlik, és a tünetek nem jelentkeznek hosszú távon.

Figyelni kell azonban arra, ha a hasmenés mellett a kismama lázra, hőemelkedésre, hányásra, illetve hányingerre panaszkodik. Ilyenkor minél hamarabb konzultálni kell a kezelőorvossal. Szintén fel kell keresni az orvost, ha a hasmenéssel összefüggő panaszok hosszabb idő után sem szűnnek. Ekkor ajánlott átgondolni, hogy az elfogyasztott ételek közül mi okozhat tartós problémát.

Mit tegyünk terhesség alatti hasmenés esetén?

Amennyiben a kismama hasmenéssel küzd, kiemelten fontos arra odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű folyadék, illetve elektrolit kerüljön a szervezetébe. Enélkül megnő annak a veszélye, hogy kiszárad, és megváltozik az ionegyensúlya, ami pedig veszélyes a magzatra nézve.

A sikeres kezeléshez minden esetben hozzátartozik a hasmenés okának kiderítése. A várandósság utolsó időszakában jellemzőbb a lazább állagú széklet, ami legtöbbször közvetlenül a baba születése előtt jelentkezik.


close