Szülés várható időpontjának számítása

A konvenció szerint a szülés várható időpontját az utolsó menstruáció első napjától számított 280 napban határozzák meg – az interneten fellelhető szüléskalkulátorok is ezen az alapon végzik a számításaikat.

A terhességet három tizenkét hetes szakaszra osztják az utolsó menstruáció első napjához képest: az első trimeszter a terhesség 0-12. hete, a második trimeszter a 13-24. hét, a harmadik trimeszter pedig a 25. héttől a szülésig tart.

A tapasztalatok szerint csak nagyjából minden huszadik gyerek érkezik pontosan az előrejelzett napon: túlnyomó többségük a kiírt időpont előtt vagy után születik. Ennek az az oka, hogy rendszertelen menstruáció, a 28 naposnál rövidebb vagy hosszabb ciklus esetén máris pontatlanná válik a fenti elven történő számítás.

Időpontmeghatározás ultrahanggal

Amennyiben a kismama és az orvosa az utolsó menstruáció alapján nem tudja pontosan meghatározni a teherbeesés időpontját, ultrahangvizsgálatot javasolnak, mert így megállapítható a magzat mérete, amelynek alapján valamivel precízebb becslést lehet alkotni. A terhesség 12. hetéig ugyanis nagyjából egyforma tempóban fejlődnek az embriók, ezért az ebben az időszakban megállapított méretükből nagyjából meghatározható a koruk is, azaz a fogantatás időpontja.

Szülés előtt

A terhesség vége felé számtalan testi és lelki jele van, hogy közeleg az időpont, bár a szülés egészen pontos időpontját ezekből sem lehet megjósolni. A baba a szülés megindulása előtt nagyjából 10-14 nappal befordul a méhnyak irányába és leereszkedik a medencébe.

Fontos jel a nyákdugó, a méhszájat elzáró, kocsonyás állagú anyag távozása, ami a méhnyak vékonyodása és a méhszáj tágulása miatt történik, de első terhességnél már napokkal a szülés előtt is távozhat, később pedig lehet, hogy csak néhány órával a vajúdás kezdete előtt. A szülés megindulását a magzatvíz elfolyása és szülési fájások megjelenése jelzi.

További, ajánlott tartalmunk: Szülés jelei


close