Szex terhesség után

Egy újszülött érkezése teljesen felboríthatja a szülők addigi életét. Egy idő után azonban jogosan merülhet fel az igény, hogy életük visszatérjen a régi kerékvágásba, visszahozva ezzel a rendszeres szexualitást is a kapcsolatba.

Az esetek jelentős részében a kérdés inkább az apát foglalkoztatja, hiszen az anya számára a szülés pillanatától fogva átalakul a fontossági sorrend. A baba ellátása, a gondoskodás lesz a legfontosabb feladat, minden más háttérbe szorul, például az apa is.

A hormonális és testi változások is felelősek azért, hogy a nők nem érzik kívánatosnak magukat a szülés után. Noha a férfiak vágyával általában nincs gond, számukra is akadnak olyan tényezők, amik akadályozhatják a közeledést. Félnek attól például, hogy fájdalmat okoznak a nőnek. Márpedig az intim együttlétekre szükség van, ezért is fontos, hogy a szex visszakerüljön a mindennapokba.

Szex a terhesség után – ezt mondja az orvos

Az orvosok általában azt javasolják, hogy a szülést követően – még császármetszés esetén is – legalább hat hetet várjanak a párok az első együttléttel. Ennyi időre van szüksége a női testnek, hogy megtisztuljon. Ez az időszak nagyon fontos, mert ilyenkor a fertőzés veszélye nagyon magas, nem csak a szexuális együttléteket érdemes kerülni ez idő alatt, de például az uszodást és a szaunát is.
Különösen fontos várni olyankor, ha gátmetszésre is sor került, ilyenkor a gyógyulása időt vesz igénybe, a túl korai próbálkozásnak fájdalmas élmény lehet a vége.

Ha már elérkezett az idő, akkor sem érdemes elkapkodni az együttlétet. A nőnek a szokásosnál is nagyobb szüksége van a figyelemre, arra az érzésre, hogy kívánatos és fontos a férfi számára.

Érdemes egy időre lemondani a lepedőakrobatikáról, ne felejtsük el, hogy az érintett terület még érzékeny lehet. A legfontosabb, hogy mindkét fél egyformán akarja az együttlétet és odafigyeljenek egymásra.


close