Hasfájás terhesség alatt

Amennyiben a hasfájás terhesség alatt jelentkezik, elsőként ki kell deríteni, hogy a fájdalmat a várandóssággal kapcsolatos ok váltja ki, vagy másról van szó.

Vannak olyan hasi panaszok, amelyeket nem kell külön kezelni. Okozhat ilyenfajta tüneteket a test felépítésének változása, a méh nagyobb mérete, amely miatt a kismama nyomást érez a has táján. Ezenkívül a várandós anyuka tapasztalhat fájdalmat a méhet rögzítő szalag megnyúlása miatt is. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy a terhesség alatt nagyobb szerepet játszó hormonok átformálják az ízületi felépítést, ezzel is fájdalmat generálva.

A terhesség alatt gyakoriak még az egyes szervek változásai, aminek valószínűségét a várandósság emeli. Így sokszor jelentkezik epekő, illetve görcs.

A várandós nők nemi szerveinek változásához köthető okok is állhatnak a hasi fájdalom mögött. A császármetszéskor ejtett vágás helye, a hüvely, illetve a méh gyulladásos elváltozása, a méhösszehúzódás mind hastáji panaszokat válthat ki. Ezeket a panaszokat fokozott óvatossággal kell kezelni.

A hasfájás akkor is előfordulhat, ha az a terhességgel egyáltalán nem hozható kapcsolatba. Ekkor általában a has, vagy a kismedence szervei okozzák a fájdalmat. A megváltozott gyógyszerszedési előírások miatt ezeket a tüneteket mindig a terhességet szem előtt tartva kell kezelni.


close