Terhesség 38. hét

A terhesség 38. hete az utolsó menstruációs ciklus első napját követő harmincnyolcadik hét. Körülbelül 36 héttel a fogantatás után. Lassan elérkezik a várva várt nap.

A baba a terhesség 38. hetében

A baba akár 30 grammot is gyarapodhat naponta. A belei magzatszurkot halmoznak fel (a magzat első székletürítése). A baba fejének és hasának kerülete közel azonos.

Az anya szervezete

Az álszülési összehúzódások rendszertelenek és nagyon fájdalmasak lehetnek. Ezek az összehúzódások a test különböző részein érezhetőek (hát, alhas, medence). A valódi szülési összehúzódások a méh tetején kezdődnek, és átterjednek a méh egészére, a hát alsó részén keresztül a medencébe. A valódi vajúdás egyre erősebbé és fájdalmasabbá válik.

Jó tanács az apukának

A terhesség csapatmunka. Igaz, hogy az apukának nem kell keresztülmennie a terhesség fizikai kellemetlenségein, de osztozik az aggodalmakban és a gondolatokban – és a saját szemével nézi végig, hogy az, akit szeret, átalakul. Mit tehet? Legyen mindig támasza az anyukának. Ez nagy feladat, de sikerülni fog! Ezzel nagyon sok terhet levesz az anyuka válláról.


close