Terhesség alatti fogínygyulladás

A terhesség során szinte az összes szervrendszer működése megváltozik, beleértve a szájüreg anatómiai képleteit is. A megváltozott hormonegyensúly hatására nagyobb eséllyel alakulnak ki szájüregi betegségek is, ilyen például az ínygyulladás vagy periodontitis.

Amerikai adatok szerint a terhes nők 50-70 százalékánál alakul ki ínygyulladás a terhesség során, ezért speciálisan terhességi ínygyulladásnak is nevezzük a betegséget.

Az alábbiakban a terhességi ínygyulladás okairól, felismeréséről és megelőzési lehetőségeiről olvashat.

Ínygyulladás és a progeszteron

A terhesség során a magasabb progeszteronszint felelős a panaszok kialakulásáért, ugyanis hatására az ínygyulladást okozó baktériumok könnyebben elszaporodnak az íny szövetében, és az íny fokozottabban érzékennyé válik a bakteriális toxinok hatásaira. Ha valakinek már a terhességet megelőzően ínybetegsége volt, akkor a terhesség során az állapot jelentős romlást mutathat.

A terhességi ínygyulladás általában a terhesség második és nyolcadik hónapja között jelentkezik, súlyosabb formájának jellemző tünete a vörös, duzzadt, vérző íny, enyhébb esetekben viszont csak fogmosás során jelentkezik ínyvérzés, és a szövetek színe sem haragos vörös színű, csak enyhén gyulladt.

Szájhigiénia

A terhességi ínygyulladás megelőzése miatt érdemes már a gyermekvállalás előtti időszakban is odafigyelni a szájhigiéniára, rendszeresen járni fogorvosi ellenőrzésre (lehetőleg félévente, de ajánlott minimum évente). A fogmosást – a terhességet megelőzően és alatta is- naponta minimum kétszer alaposan végezze el, a fogak minden felszínét tisztítsa meg, a fogközökhöz pedig használjon fogselymet vagy fogköztisztító kefécskét.

A fogkefe sörtéje ne legyen durva, körkörös mozdulatokat és seprő mozdulatokat végezzen. Fogmásos után alaposan öblítse át száját fertőtlenítő hatású szájvízzel. A fogkövet rendszeresen távolíttassa el, alkatilag változó, hogy ez milyen gyakorisággal szükséges.

Fogínygyulladás és koraszülés

Vizsgálatok igazolták, hogy a terhességi fogíny-gyulladás és a koraszülés között kapcsolat van, pontosabban a fogíny-gyulladásban szenvedő terhesek között hétszer gyakrabban fordul elő koraszülés, mint egészséges társaiknál. A fogászati vizsgálat a terhesség során szükséges ellenőrző vizsgálatok része Magyarországon is, melyet a terhesség első trimeszterében javasolt elvégeztetni, de még jobb, ha már a gyermek tervezése előtt elmegy a leendő kismama egy fogászati ellenőrzésre. A terhesség során a fogkő-eltávolítás és a fogtömés ugyanúgy elvégezhető, mint más esetben.


close