Gardnerella vaginalis

A Gardnerella vaginalis fakultatív anaerob baktérium, így oxigén jelenlétében és oxigénmentes környezetben is életképes. Amennyiben a Gardnerella vaginalis baktériumok átveszik a normál hüvelyflóra helyét, nőgyógyászati problémák jelentkezhetnek.

Milyen kockázati tényezők vezethetnek a Gardnerella vaginalis felbukkanásához, hogyan mutatható ki, illetve milyen kezelés ajánlott? Az alábbiakban erről tájékozódhat.

A Gardnerella vaginalist korábban Haemophilus vaginalisnak is nevezték, később a Corynebacterium vaginale nevet kapta. A Gardnerella vasginalis kolóniái (telepei) piciny, körkörös alakú, konvex, szürkés telepek csokoládé agar táptalajon tenyésztve. Sejtfala Gram pozitívan vagy Gram negatívan is festődik. A mikroszkópos vizsgálatnál speciális jelenség a „clue” sejtek jelenléte, mely olyan hüvelyhám sejtek, melyeket baktériumsejtek fednek. A Gardnerella vaginalis vaginolizin nevű toxin termelésére képes, mely a hámsejtek falán pórisokat képez. Egyéb enzimek termelésére is képes, ilyen a proteáz, mely fehérje emésztő enzim, illetve a szialidáz.

A Gardnerella vaginalis okozta tünetek rizikótényezői

Annak köszönhetően, hogy a Gardnerella vaginalis baktérium fakultatív anaerob, ha a nők normál hüvelyflórája megbomlik, könnyedén okoz bakteriális vaginózist. A hüvelyflóra normál állapotának fenntartásáért a Lactobacillus törzs képviselői felelnek, ezek tejsav termelés révén savas környezetet alakítanak ki. Ha az anaerob baktériumok átveszik a normál flóra helyét, nőgyógyászati problémák alakulnak ki. Ennek az egyensúly-megbomlásnak oka lehet antibiotikumos kezelés, az immunrendszer egyensúlyának megbomlása.

A Gardnerella vaginalis fertőzés tünetei

A fertőzés után 5-10 nap múlva szürkés, fehéres, bűzös, halszagra emlékeztető hüvelyi folyás jelentkezik. A nemi szervek begyulladnak, viszketnek, a szexuális aktus fájdalmas lehet.

A Gardnerella vaginalis kimutatása

A Gardnerella vaginalis típusos esetben nemi szerv-váladékokban található meg, de izolálható vizeletből, vérből, a garatváladékból is. Nem nemi úton terjedő kórokozóról van szó. Bár a bakteriális vaginózisban fő kórokozóként szerepel, de tünetmentes nőkben is kimutatható lehet.

A Gardnerella vaginalis fertőzés kezelése

A Gardnerella fertőzés kezelésére a metronidazol nevű antibiotikum alkalmas.


close