Felszálló fertőzés

Felszálló fertőzésnek nevezzük azt az állapotot, amikor a nyálkahártyával borított szervekben a fertőzés a testváladék haladási irányával ellentétes irányba vándorol. Ez gyakran fordul elő a húgyutakban, a női nemi szervekben, illetve a női nemi szervek fertőzéséből adódóan felszálló húgyúti fertőzés is kialakulhat.

A felszálló fertőzések súlyosabb szövődményeket okozhatnak, mint az adott szervrendszer távolabbi szakaszát érintő fertőzéses gyulladások.

A felszálló húgyúti fertőzések

A nők anatómiai okok révén a húgyúti fertőzésre hajlamosabbak, mint a férfiak, ugyanis rövidebb a húgycső, közel van a hüvely és végbél. A kórokozók a húgycsőben és a húgyhólyagban könnyen megtelepedhetnek. Ez a folyamat sok esetben nem áll itt meg, felszáll a vesék irányába, súlyos gyulladást kialakítva. A vesemedence-gyulladás különösen veszélyes idős korban, gyermekkorban, terheseknél, azon betegeknél, akiknek az immunrendszere gyengébben működik.

A felszálló nőgyógyászati fertőzések

A nőgyógyászati fertőzések gyakran alakulnak ki, a legtöbb nő életében legalább egyszer megtapasztalja a tüneteit. A hüvely és a méhnyak otthont ad számos baktériumnak, de a legtöbb esetben nem alakul ki felszálló fertőzés, a méh ürege steril környezet marad normál körülmények között. Amennyiben a hüvelyflóra egyensúlya megbomlik, számos, betegséget okozó baktérium kerül előtérbe, melyek nemcsak helyi, lokalizált de akár felszálló fertőzések kialakítására is képesek. A hüvelyflóra egyensúlyáért a Lactobacillusok felelnek, melyek tejsavat termelnek, ezáltal a hüvelyi miliőben savas környezet alakul ki. Ha valamilyen hatásra (antibiotikum, túlzásba vitt intim higiénia) károsodik ez a normál flóra, kialakul a fertőzés. A fertőzés érintheti a méhet, a petefészket, a méhkürtöt, kismedencei gyulladás is kialakulhat.

A fertőzés és a felszálló fertőzés különösen veszélyes a terhesség ideje alatt, mert a felszálló fertőzések a magzatburkok és a magzatvíz fertőzését is okozhatják. Ennek hatására a magzat és az anya is súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülhet. A felszálló fertőzés következtében koraszülés alakulhat ki, és éretlen, a méhen kívüli körülményekhez kevésbé alkalmazkodni tudó koraszülött csecsemő jöhet világra. Az anyánál akár szepszis is kialakulhat, melynek következtében keringése összeomolhat, ez halálos kimenetelt is okozhat.


close