Normál hüvelyi pH

A pH érték a savas/lúgos állapot meghatározására szolgál, egytől tizennégyig terjedő skálán jellemezzük a környezet, egyes oldatok savasságát/lúgosságát. A semleges oldat pH-ja 7, az ettől alacsonyabb pH érték savas oldatot, míg az ettől magasabb pH érték lúgos oldatot jelöl. A felnőtt nők hüvelyének normál pH értéke 3,8 és 4,5 között mozog.

Az emberi szervezetben a pH a különböző szervekben eltérő lehet, az adott szerv pH-ja karakterisztikus érték az adott szervre, szervenként fontos szerepe van a pH-nak is. Például a gyomor erősen savas, ebben a környezetben degradálódnak leghatékonyabban a fehérjék. A felnőtt nők hüvelyének normál pH-ja enyhén savas, pontosabban 3,8-4,5 között mozog, ebben a környezetben biztosítható leginkább a hüvely védelme a betolakodó ártalmas kórokozókkal szemben. A pubertás kor előtt és a menopauza után a hüvely pH-ja közel semleges.

Minek köszönhető a hüvely jellegzetes savas pH-ja?

A hüvelyben Lactobacillus nevű baktériumok (magyarul tejsavbaktériumok) élnek, melyek jótékony baktériumok, tejsavat termelnek, így savas környezetet alakítanak ki. Ez a környezet könnyen megbomlik külső tényezők hatására, így a hüvely védelmi rendszere károsodik.

Mi károsítja a hüvely védelmi rendszerét?

A hagyományos szappanok pH-ja erősen lúgos, ha a szeméremtájékot lúgos vegyhatású szappannal mossuk, ez a savas környezet károsodik. A túlzásba vitt irrigálás kimoshatja a hüvely normál flóráját, ez is károsítja a hüvely természetes védekezését. Az ondó is lúgos kémhatású, ha aktus után a hüvelyben marad, a normál savas pH eltolódik lúgos irányba, ez fertőzésekre hajlamosíthat. Antibiotikum szedés hatására a normál flóra tejsavbaktériumai is károsodnak, ezért a savas környezet nem tud kellően kialakulni, nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések.

A bakteriális vaginózis egy olyan fertőzés, melyet a Gardnerella vaginalis nevű baktérium elszaporodása okoz, ilyen esetekben a pH jellegzetesen lúgos irányba tolódik. A lúgos pH Candida gomba elszaporodására is hajlamosít.

Hogyan ellenőrizhető a hüvely pH?

A hüvelyi pH értékét vény nélkül kapható tesztek segítségével, korlátlan gyakorisággal ellenőrizhetjük. Ha a pH eltolódik a normál tartományból, időben felismerhetjük a veszélyt, hogy növekszik a fertőzések kialakulásának kockázata.


close