Hogyan ellenőrizhetjük a hüvelyi pH-t?

A hüvelyi pH normál esetben enyhén savas, azaz a pH értéke 3,8 és 4,5 között mozog. Ennek a savas környezetének a kialakításáért a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok) felelősek, melyek a hüvely normál flórájának részét képezik, tejsavat termelnek.

A tejsav okozta savas pH a hüvely saját védelmi rendszerének kialakításához jelentősen hozzájárul, csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét. A savas pH emelkedése lúgos irányba, azon kívül, hogy fertőzések kialakulására hajlamosít, a vetélés és koraszülés kockázatát is emeli. A savas pH lúgos irányba történő eltolódásához vezethet antibiotikumok alkalmazása, mely a normál flórát károsítja, az intim testrészek alkalikus szappanokkal történő mosása, a túlzásba vitt intim higiénia, az ondó hüvelyben maradása, stb.

Milyen módszer alkalmas a hüvely pH értéknek ellenőrzésére?

Gyógyszertárakban orvosi javaslat és vény nélkül vásárolható olyan eszköz, mely gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen meghatározza a hüvely pH-ját. A teszt nem igényel szaktudást, a beteg otthonában, saját magának elvégezheti. Egy applikátor segítségével, azt a hüvelybe helyezve, a vegyértéket mérő csík színe megváltozik, színskála segítségével könnyen meghatározható, hogy a kialakult szín milyen pH értéknek felel meg. A hüvelyi pH teszt alkalmazásánál figyeljen oda arra, hogy aktus után minimum 12 óra teljes el az alkalmazásig, helyi hatású hüvelyi készítmények (hüvelykrémek, hüvelykúpok, hüvelytabletták) használata után szintén minimum 12 óra teljen el a hüvelyi pH-t mérő teszt alkalmazásáig. Vizelet ne kerüljön a tesztcsíkra, mert a mérést pontatlanná teszi. A tesztet akkor használja, ha a menstruáció óta minimum 3-4 nap eltelt (értelemszerűen ez terhesség esetében bármikor használható a teszt).

Milyen esetekben javasolják a hüvelyi pH ellenőrzését?

  • Terhesség esetén a fertőzések korai felismerésére
  • Antibiotikum szedése esetében
  • Nőgyógyászati műtétek előtt és után
  • Partnerváltás esetében
  • Ha hüvelyi fertőzésre van gyanú
  • Bakteriális vaginózis esetében
  • Ha ismert a koraszülésre való hajlam

Mi a teendő, ha a pH a normál savas tartományon kívül esik?

Ilyen esetekben ne kezdjen öngyógyításba, keressen fel nőgyógyász szakorvost. Ha nőgyógyászati panaszai vannak, akkor is forduljon szakemberhez, ha a hüvelyi pH a normál tartományba esik.


close