Anyu tudja

Terhesség 16. hét

A terhesség 16. hete a megtermékenyítés utáni 14. hét. A méhszalagok ilyenkor tovább nyúlnak, ez hasi fájdalommal járhat.

A magzat jellemzői a 16. hétben

Ha eddig még nem történt volna meg, mostantól valószínűleg elkezdi érezni a magzatmozgásokat, ahogy a magzat csontjai egyre keményednek. Ebben az időszakban a lábak hosszabbak, mint a karok, a magzat a végtagjait intenzíven mozgatja, egyre nagyobb hely van számára a növekvő anyaméhben.

Többes terhesség: az ikrek mindegyike 10 cm és 120 gramm.

Mit vehet észre a kismama a 16. hétben?

Előfordulhat orrdugulás, orrvérzés. Mint említettük, terhesség alatt a keringő vér térfogata 40-50%-kal megnő. Ez az ösztrogén nevű hormon hatásának következménye, ami az orrnyálkahártya megduzzadását is okozza. A megnövekedett vérvolumen a szívet fokozottabb munkavégzésre készteti.

A méhszalagok tovább nyúlnak, ez hasi fájdalmat eredményez. Amennyiben amniocentézist terveznek, ezt a 16-18. terhességi hét között fogják elvégezni.

Mit tegyen a leendő apa?

Meglepően hangzik, de ha eddig nem kötött életbiztosítást, éppen itt az ideje. Ha bármi történne Önökkel, születendő gyermekének ne legyenek anyagi gondjai.

Anyu tudjaLehetőséget biztosítunk nektek, hogy tippeket cseréljetek, és jól érezzétek magatokat. Kérdése van? Szakértőnk válaszol

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close