Terhesség alatt

Terhesség alatt mit szabad csinálni és mit tilos? Ezt a kérdést gyakran teszik fel a kismamák. Csokorba szedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

A továbbiakban a terhesség alatt felmerülő gyakori kérdéseket olvashatják – szó lesz gyógyszerekről, sportról, szexuális életről és utazásról is.

Lehet-e gyógyszert szedni terhesség alatt?

Ez mindig az adott gyógyszer típusától és a kezelendő betegségtől, panasztól függ. Mindig a kockázat-haszon esélyét mérlegeljük. Ha például egy súlyos fertőzés kezeléséről van szó, ami mind az anya, mind a magzat állapotát veszélyezteti, akkor a fertőzés kezelése, például antibiotikum adása indokolt lehet.

Még akkor is, ha nem állnak rendelkezésre terheseken végzett klinikai tanulmányok az antibiotikum adásával kapcsolatban, és csupán tapasztalati úton igazolt az antibiotikum biztonságossága.

Ugyanez vonatkozik a lázas állapotra, ugyanis a láz a magzatban defektusokat és akár vetélést is okozhat. Ha valakinek valamilyen krónikus betegsége van, amit folyamatosan kezelni szükséges, akkor már a terhesség tervezése előtt javasolt egyeztetnie orvosával, és olyan kezelési módot kiválasztani, ami a legkevésbé ártalmas a magzatra nézve. Sok esetben ilyenkor genetikai tanácsadóba is érdemes elmenni.

Lehet-e terhesen strandra menni?

Élettani terhességben, ha nincs a terhesnek semmilyen fertőzése, nincs nyitva a méhszája, nem kell feküdnie, stb., akkor mehet strandra. Arra viszont figyelni kell, hogy a víz se túl hideg, se túl meleg ne legyen, mert mind a kettő méhösszehúzódásokat okozhat. A napon tartózkodni hosszabb ideig szintén nem tanácsos.

Lehet-e terhesség alatt sportolni?

Ugyanúgy, mint az előző pontban, ha komplikációmentes a terhesség, akkor a korábban űzött, és nem extrém sportokat lehet folytatni, addig, amíg a testmozgás során panasz nem jelentkezik. Természetesen a fokozottabb sérülésveszéllyel járó sportok ellenjavalltak, mint például a labdajátékok egy része, a lovaglás, stb.

Lehet-e terhesség alatt szexuális életet élni?

Általában a második trimeszter erre a legoptimálisabb, mert előtte a rosszullétek, a harmadik trimeszterben inkább a fizikai akadály és a figyelem máshová való összpontosulása korlátozhatja. Kevés kivételtől eltekintve nincs szükség megszorításokra a terhesség alatt. Az óvszer használata azoknál javasolt, akik a nemi betegségek terjedése miatt veszélyeztetettek. Kölcsönösen monogám kapcsolatban el lehet tekinteni az alkalmazásától.

Lehet-e terhesen repülőgépen utazni?

Tanulmányok igazolják, hogy a repülőgép személyzetének vetélési rizikója mintegy kétszeres az átlag populációéhoz viszonyítva. Veszélyt jelent az, ha magasabb a háttérsugárzás, ha nem mozog eleget a terhes asszony. A légnyomásváltozás hatására a hányinger, hányás fokozottabban jelentkezhet. Szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő terheseknél a magzat állapotára veszélyt jelenthet az alacsonyabb oxigénnyomás.

Mielőtt útnak indul, mindig konzultáljon gondozó szülészorvosával, és kérjen egy igazolást a légi-fuvarozó részére, amelyben szerepel, hogy a vizsgálat során utal-e bármi is lehetséges problémákra a repülés során. A legtöbb légitársaság a 36. hétig (amennyiben ikerterhesség áll fenn, akkor pedig a 32. hétig) ajánlja a repülést, a 18. héttől kezdve azonban terhes nők csak orvosi igazolással szállhatnak repülőre.

Ha repülőn utazik, akkor figyeljen oda a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, többször egyen keveset, vigyen magával magnéziumot, többször sétálgasson, ne üljön sokáig egy helyben. Lehetőleg a folyosó mellé kérjen helyet, ha a terhesség későbbi szakaszában van és/vagy kifejezett visszeresség esetén viseljen kompressziós harisnyát.


close