Terhesség hétről hétre

A terhesség a fogamzással kezdődik és a szülésig tart, közel 280 nap, azaz 9 hónap. A terhességet trimeszterekre osztjuk.

A továbbiakban a fogamzásról, a terhesség kimutatásáról, és a terhesség alatt elvégzendő vizsgálatokról lesz szó.

A fogamzás és a terhesség felosztása

A petesejt és a spermium egyesülése közel 24 óráig tartó folyamat. A spermiumok termékenyítőképessége 48-72 óráig tart, viszont a petesejt csak 24 órán belül termékenyíthető meg. A beágyazódást követően kialakul a kétrétegű embriopajzs, mely körül megjelenik az amnionüreg és az elsődleges szíkhólyag.

A terhességet trimeszterekre osztjuk, az első trimeszter a 12. hétig, a második trimeszter a 24. hétig tart. Az utolsó, harmadik trimeszter egy hónappal hosszabb a másik két trimeszternél.

A terhesség kimutatása

A terhesség eszközös vizsgálatokkal csak néhány hét eltelte után mutatható ki. A terhesség gyanújelei (az émelygés, hányinger, a reggeli hányás, stb.) még nem utalnak egyértelműen terhességre. A terhesség valószínűségi jelei közé tartozik a nemi szerv megnagyobbodása, vérellátásának fokozódása, a mellek megváltozása és a pozitív terhességi teszt, de ezek még mindig nem jelentenek biztos diagnózist.

A terhesség biztos jele: a 4-5. héten ultrahangvizsgálattal felismerhető petezsák, a 6. héttől az embrió szívműködése Doppler-készülékkel detektálható, a 8. terhességi héttől az embrió mozgása regisztrálható.

A terhességi tesztek elterjedése miatt a terhesség már a menses elmaradása előtt pár nappal is kimutatható, de óvatosan kell értékelni a tesztek eredményeit, ugyanis csupán a magas béta-HCG szintet jelzik, a béta-HCG eredetéről nem adnak iránymutatást, így a méhen kívüli terhességben és a béta-HCG-t termelő daganatokban, vetélést követően is pozitívak lehetnek.

Rendszeres vizsgálatok terhesség idején

A terhes nő jelentkezésekor van az úgynevezett „nulladik” ultrahangvizsgálat, ezen kívül az első trimeszterben a 12. héten történik a magzati anomáliák és a magzat fejlődésének ellenőrzése ultrahangvizsgálat segítségével. A 18-19., a 30-31. és a 36-37. héten is történik még ultrahangvizsgálat.

Minden vizsgálaton szükséges elvégezni a vérnyomásmérést, a pulzusmérést, a testsúlymérést, a terhesség menetének követését külső vizsgálattal, a 18. héttől a magzat szívműködését is ellenőrizni kell. Vérképkontroll szükséges a 20-24., a 28-32. héten. Az első trimeszterben történik az anyai cervixcarcinoma szűrése.

Vizelet-, vérvizsgálat és a vércukorszint ellenőrzése

Vizeletvizsgálat minden trimeszterben történik. Az első trimeszterben szűrhető még az anyai szifilisz, az anyai hepatitis B hordozás. Ha a korai terhességben nem történik meg a szifilisz és a hepatitis B szűrése, akkor a 16. héten van rá újra lehetőség. Az első trimeszterben el kell még végezni az éhgyomri vércukor, máj- és vesefunkció, AB0, Rh vércsoport meghatározást, ezen kívül szükséges belgyógyászati fizikális vizsgálat, EKG, fogászati vizsgálat, szemészeti vizsgálat.

A terhesség 16. hetében történik az anyai anti-D ellenanyag vizsgálata Rh negatív terheseknél. A 16. héten vérvétel történik a biokémiai markerek vizsgálata céljából, ezek a markerek az AFP, HCG, SP1, PAPP. Ezeknek az eredményéből, az anya testsúlyából, életkorából rizikóbecslés történik, mellyel a triszómiák és a velőcső-záródási rendellenesség esélyeit becsülik meg. Ha a rizikó magas a triszómiák esetében, akkor érdemes genetikai tanácsadóhoz fordulni, illetve elvégeztetni a genetikai amniocentézist .

női medence metszete

A genetikai amniocentézis

A genetikai amniocentézis a terhesség 14-18. hetében történik. A módszer lényege, hogy ultrahang ellenőrzése mellett a terhes anya hasfalán keresztül vékony tűt vezetnek be, és a magzatvízből mintát vesznek. A 24. héten történik a terheléses vércukor-vizsgálat, mely során éhgyomorra 75 gramm szénhidrátot tartalmazó oldat (keserű tea általában) elfogyasztását követően nézik az egy és két órás vércukrot.

Milyen gyakran kell vizsgálatra menni?

Míg a 26. hétig havonta egy alkalommal volt javasolt az orvosi vizsgálat, addig a 26-35. hét között 3 hetente javasolt orvosi kontroll, majd a 36. héttől hetente. A méhszáj ellenőrzése nem indokolt minden vizsgálat során, a szülészorvos megítélése szerint történik.

A hüvelyváladék vizsgálata a Streptococcus B fertőzés irányába általában a 36. héten történik, de ez intézményenként és orvosonként változhat. Az Rh-negatív terheseknél az anti-D ellenanyag szűrése szükséges a 16., 28., 36. héten. A magzati hypoxia monitorozására a 35. héttől hetente NST készül, illetve a 38. héttől hetente kétszer, betöltött 40. héttől másnaponta.


close