Terhesség első trimesztere

A terhesség első trimesztere a 12. hétig tart, ilyenkor történik a magzati anomáliák és a magzat fejlődésének ellenőrzése. Miért szükséges a prenatalis magzati diagnosztika?

Az alábbiakban szó lesz a terhesség jeleiről, az első trimeszterben elvégzendő vizsgálatokról és a prenatalis magzati diagnosztikáról.

A terhesség gyanú- és valószínűségi jelei

Orvosi eszközökkel a várandós állapot csupán pár héttel később állapítható meg. Terhességre gondolhatunk a következő tünetek esetén: reggelente jelentkező hányás, hányinger és az émelygő érzés. Továbbá szokatlan táplálékok megkívánása, evése, undorérzés a megszokott, kedvelt ételekkel, szagokkal szemben. Ezek a panaszok semmiképpen sem a várandósság biztos jelei, akár férfiakban is előfordulhatnak.

A hányás, hányinger enyhítésére javasolt gyakori kis étkezések beiktatása, éjszakára valamilyen fehérjedús ételt, szobahőmérsékletű vizet érdemes bekészíteni. Gyógyszeres kezelésként szóba jön B6-vitamin, illetve antihisztaminok adása, de ez utóbbiakat terheseken nem vizsgálták.

Várandósságra utalhatnak a következő tünetek is: a nemi szervek megnagyobbodnak, nagyobb mértékű lesz vérrel való ellátottságuk, megváltoznak a mellek, illetve az elvégzett terhességi teszt eredménye pozitív. Ezen jelek mellett sem teljesen biztos a terhesség.

A havi vérzés általában elmarad, de ritkán a havi vérzés ciklusainak megfelelő menstruáció-szerű vérzés is jelentkezhet a terhesség első hónapjaiban (ez a pseudomenstruáció).

Vizsgálatok az első trimeszterben

Amikor a kismama először keresi fel a nőgyógyászt, az elvégez egy ultrahangos vizsgálatot, amely a ’nulladik’ vizsgálat nevet kapta. A terhesség első harmadában ezenkívül ellenőrizni kell az anomáliákat és a baba fejlődési ütemét. Ez szintén ultrahangos módszerrel történik, a terhesség 12. hetében. Ekkor a nőgyógyászati vizsgálaton történik még hüvelyváladék-vizsgálat, bimanuális vizsgálat, medencemérés.

Szintén a várandósság legkorábbi trimeszterében vizsgálhatják meg, hogy az anya szifiliszben szenved-e, illetve hogy hordozza-e a Hepatitis-B-t, van-e húgyúti fertőzése, vagy anyai cercixcarcinoma betegsége. Ha ezeket a szűréseket az első harmadban nem végzik el, akkor a tizenhatodik hétben még elvégezhető.

A terhesség első harmadában szokták még megcsinálni a mindenre kiterjedő vérképet, amellyel ellenőrzik a vércukor szintjét üres gyomor mellett, valamint a vese és a máj működését. Ekkor állapítják meg, hogy a baba milyen vércsoportú, illetve Rh negatív, vagy pozitív-e. A belgyógyász ezek mellett egy teljes fizikumot felmérő vizsgálatot végez el, EKG-t csinál. Szintén fontos a fogak, és a szemek alapos ellenőrzése.

Prenatalis magzati diagnosztika

A prenatalis magzati diagnosztikáról is érdemes szót ejteni. A nem invazív módszerek közé tartozik az ultrahang és a magzati sejtek vizsgálata anyai vérből. A genetikai amnicotézis egy invazív, diagnosztikus beavatkozás a chorionbholy-mintavétel, a chordocentesis, a biopszia a magzat szöveteiből és a coelocentesis. A genetikai amniocentézist a várandósság tizennegyedik és tizennyolcadik hetén végzik el, ezért ez a második trimeszter témakörébe tartozik.

A chorionboholy-mintavétel a terhesség 10-12. hetében (vagy később) történik a lepényből vagy annak kezdeményéből, hasfalon vagy hüvelyen keresztül. Az első trimeszterbeli chorionboholy-mintavételt követően a magzati veszteség 2-3%. A 10. hétnél korábban végett chorionboholy-mintavétel esetében a magzatban fejlődési rendellenességek jelentkezhetnek.

A teljesség kedvéért kell megemlíteni a chordocentesist, a magzati biopsziát és a coelocentesist, melyektől sokkal gyakrabban végeznek chorionboholy-mintavételt és genetikai amniocentézist. A chordocentesis a köldökzsinór-punkciót jelenti, ez is ultrahang segítségével történik az anya hasfalán keresztül. A magzati biopszia jelentősége napjainkban csökkent, javallata csak egyes speciális esetekben jellemző. A coelocentesis nem terjedt el, ez a terhesség 10. hete előtt elvégezhető eljárás lenne, mely az amniontömlőt kitöltő coelomafolyadék mintavételét jelenti. A terhesség első trimesztere a 12. hétig tart.


close