Terhesség második trimesztere

A terhesség második trimesztere a 13. terhességi héttől a 24. hétig tart. Ebben az időszakban a legkiegyensúlyozottabbak a kismamák, ugyanis már nem kell olyan mértékben számolni a reggeli (néha egész napos) rosszullétekkel, mint az előző hetekben. Emellett a nagy pocak még nem akadályozza a napi rutinfeladatok elvégzését. Ha valaki utazni szeretne, akkor azt érdemes erre az időszakra időzíteni.

A továbbiakban részletesen bemutatjuk a második trimeszterben általános vizsgálatokat, illetve szót ejtünk a terhesség alatti nemi életről.

Vizsgálatok a második trimeszterben

A terhesség 20-24. hetében is szükség van vérkép-ellenőrzésre. Ilyenkor már sok terhes anaemizálódik, azaz vérszegénnyé válik, ez esetben vaspótlás szükséges, mert a vérszegénység a terhes életminőségét, egészségi állapotát is nagymértékben befolyásolja.

A 16. héten megvizsgálják az anti-D ellenanyagot azoknál a várandós kismamáknál, akik Rh negatívak. A 18. héten ultrahang-vizsgálatot végeznek, emellett vizeletvizsgálat is készül a húgyúti fertőzés kiszűrésére. A vérben található biokémiai markereket a terhesség tizenhatodik hetében vizsgálják meg.

A kismama súlya, illetve életkora mellett ennek a vizsgálatnak az eredménye számít annál a valószínűségbecslésnél, amely a triszómia és a velőcső normálistól eltérő záródásának esélyét adja meg.

A genetikai amniocentézis

Amennyiben nagy az esélye a triszómiák kialakulásának (akár a biokémiai markerek eltérése, akár az anyai életkor, akár ultrahangos eltérés miatt), akkor ajánlott genetikával foglalkozó tanácsadóban szakembert felkeresni. Általában ilyenkor genetikai amniocentézist is végeznek.

Erre a vizsgálatra a várandósság tizennegyedik és tizennyolcadik hete között kerül sor. A vizsgálat lényegében abból áll, hogy ultrahangos megfigyelés mellett mintát vesznek a magzatvízből egy tű segítségével, amellyel a kismama hasán át jutnak el a magzatvízig. A beavatkozás után a vetélés aránya körülbelül 1%. A beavatkozásra visszavezethető fejlődési rendellenesség kialakulására nem kell számítani. 35 év feletti terheseknek rutinszerűen felajánlják amniocentézis elvégzését.

Ha a terhesség korai szakaszában nem végezték el, akkor a terhesség 16. hetében sor kerülhet a szifilisz és a hepatitis B szűrésére. Minden vizsgálaton elvégezik a vérnyomás, a pulzus, a testsúly mérését. A terhesség menetét külső vizsgálattal követik nyomon, a 18. héttől pedig a magzat szívműködését is ellenőrizni kell.

A vércukor vizsgálata

A 24. héten terheléses vércukor-vizsgálatot végez az orvos, ami abból áll, hogy a kismama bármilyen étel vagy ital fogyasztása nélkül olyan folyadékot iszik meg, amelyben hetvenöt gramm szénhidrát van – ez általában keserű teát jelent. Ezután egy és két órával később megmérik a vércukor szintjét. A vizsgálat előtt közvetlenül még nem szabad enni, de előző nap este 8 óráig mindenképpen vacsorázzon, lehetőleg ne szénhidrátban dús, hanem fehérjében gazdag ételt.

Hasznos ötlet, ha a vizsgálatra citromot is visz magával, így a tömény cukoroldat könnyebben megiható. Ha cukorszirup megivása után hányingere lenne, akkor a citrom nyalogatása ennek leküzdésében is segíthet.

Szex a terhesség alatt

A terhesekben jogosan felvetődő kérdés a terhesség alatti szexuális élet lehetősége. Általában a második trimeszter erre is a legoptimálisabb, mert előtte a rosszullét, hányinger miatt, a harmadik trimeszterben inkább fizikai akadály miatt korlátozott.

Ilyenkor általában már a kismama figyelme is másra koncentrálódik. Általában nem kell megszorításokkal élni a terhesség alatt. Az óvszer használata azoknak ajánlott, akiknél nagyobb esélye van a nemi betegségek kialakulásának. A kölcsönösen monogám párkapcsolatban nem szükséges az óvszer használata.


close