Terhesség harmadik trimesztere

A terhesség harmadik trimesztere a 25. terhességi héttől kezdődik. A harmadik trimeszterben már egyre többet foglalkoztatja a kismamát a szülés gondolata. Végiggondolja, hogy kivel szeretne együtt lenni a szülőszobán, már többször készül gondolatban arra, hogy milyen lesz az élet, ha a kisbaba megszületik. Sokan ilyenkor vásárolnak be, készítik elő a babaszobát.

A továbbiakban részletesen olvashat a harmadik trimeszterben elvégzendő vizsgálatokról, az ekkor jelentkező leggyakoribb panaszokról, és arról, hogyan készüljön a szülésre.

Vizsgálatok a harmadik trimeszterben

A terhesség huszonhatodik hetéig egy hónapban egyszer szükséges az orvosi vizsgálat. Ezután egészen a harmincötödik hétig három hetenként érdemes elmenni ellenőrzésre. Ezután pedig már minden héten ajánlott az orvosi vizsgálat.

A harmadik trimeszterben is van a 28-32. héten egy laborvizsgálat a vérszegénység szűrésére, ilyenkor már a terhesek nagy százalékában kialakul a vérszegénység, ha nem történik vaspótlás. Ultrahangvizsgálat a 30-31. és a 36-37. héten történik. A 18. héttől ellenőrzik a magzati szívműködést a vizsgálatok során. A vizsgálatok során nem mindig vizsgálja meg az orvos a méhszájat, ezt saját döntése szerint végzi.

Minden vizsgálaton szükséges azonban vérnyomásmérést, pulzusmérést, testsúlymérést végezni, illetve a terhesség fejlődésének követését külső vizsgálattal ellenőrizni.

A hüvelyi váladékot a harminchatodik hétben megvizsgálják, hogy nem mutat-e Streptococcus B fertőzésre utaló jeleket. Ennek az ellenőrzésnek az időzítése változó lehet. Ha a kismama Rh negatív, akkor az anti-D ellenanyagot a tizenhatodik, a huszonnyolcadik, illetve a harminchatodik héten érdemes megvizsgálni.

Gyakran jelentkező panaszok, problémák a harmadik trimeszterben

A terhes méh gyorsan növekszik az előző hetekhez képest, hiszen a magzat növekedése ekkor indul be igazán. A nagyobb méh hatására növekszik a hasűri ellenállás, ezáltal olyan kellemetlen panaszok alakulhatnak ki, mint a visszerek fokozott megjelenése, aranyeresség. Mindehhez az is hozzájárul, hogy ilyenkor már a legtöbb terhes vaspótlásban is részesül, ezáltal székrekedésre hajlamos lehet.

A nagy pocak miatt a test statikája jelentően megváltozik, sok terhes számol be az egyensúly-megtartási nehézségekről, a térdízület, a hát, a derék fájdalmáról. A terhes méh nyomhatja a nagy hasi ereket, ez főleg hanyatt fekve érvényesül. A terhes asszonyok egyre többször tapasztalnak méhösszehúzódásokat. Meg kell különböztetni a Braxton-Hicks kontrakciókat a valódi, méhszájat is kinyitó kontrakcióktól.

A Braxton-Hicks kontrkciók 5-20 Hgmm belső nyomásfokozódást eredményeznek, rendszertelenek, és ahogy halad előre a terhesség, a Braxton-Hicks kontrakciók ereje növekszik. Ezekre a kontrakciókra jellemző, hogy a méhszájat nem nyitják ki. Előfordulásuk növekszik pszichés stressz, traumák, fizikai megerőltetés hatására, és így sokszor a kismama nem is veszi észre a folyamatot a méhszáj kinyílásáig.

Hogyan készüljön a szülésre?

Érdemes egy látogatást tenni a szülőszobán, a legtöbb kórházban külön szülésre való felkészítést szerveznek, melyekre nemcsak az anya, hanem az apa is ellátogathat. A terhesség során nemcsak a magzat megy végig egy hosszas fejlődésen, de nőből anya és férfiból apa születik. A szülés a terhesség megkoronázása, ezért érdemes előre felkészülni rá.

Sokan hívei az alternatív szülési módszereknek, ezt mindenképp egyeztesse előre gondozó orvosával. Az érzéstelenítés módját is érdemes jó előre kiválasztani, hacsak valamilyen egészségügyi ellenjavallata nincs az ön által kiválasztott módszernek.

Ha epidurális érzéstelenítést szeretne, akár aneszteziológussal is egyeztethet előre. Ha előre egyértelmű, hogy császármetszésre lesz szükség, akkor ennek megfelelően készüljön, a párja valószínűleg nem kísérheti be önt a műtőbe.

Készítse elő a kórházi csomagot: legyen benne külön kis csomag csak a szülőszobára, ebben legyen víz, szőlőcukor, zsebkendő, tusfürdő. A nagy csomagban legyen előkészítve a babakelengye, illetve az ön ruhája, tisztálkodó szerei, intimbetét, szoptatós melltartó, melltartó betét. Jó előre megvásárolni néhány papírból készült eldobható fehérneműt. A csomag összeállítása a kórház felszereltségétől és az ön igényeitől, rutinjától is függ.


close