Terhesség 30. hét

A terhesség 30. hete az utolsó menstruációs ciklus első napját követő harmincadik hét, körülbelül huszonnyolc héttel a fogamzás után. Milyen változások várhatóak?

A magzat fejlődése

A baba súlya 1.3 kg körüli, és nő, mint a gomba. A magzati szőrzet eltűnik, a szemhéj nyílik és csukódik, a lábujjkörmök nőnek. A csontvelő most már termeli a vörösvérsejteket.

Az anya által tapasztalt testi változások

A terhes nők számára a legjobb alvó helyzet, ha a bal oldalukra fordulnak, mert így biztosítva van az akadálytalan véráramlás a szervekhez és a végtagokhoz.

Ikrek: Ismerkedjen meg a terhességi toxémia tüneteivel, melyek sokkal gyakoribbak ikerterhességek esetén. Azonnal forduljon orvosához, amennyiben súlyos fejfájást tapasztal; foltokat, vagy villanó fényeket lát pihenés közben; a duzzanatok (elsősorban az arcán) hirtelen megnagyobbodnak; hasi fájdalmai vannak; valamint hányinger, hányás, émelygés esetén.

A baba táplálása

Szoptatás vagy cumisüveg? Már most érdemes ezen gondolkodni. Érdemes megpróbálni a szoptatást először. Ha a későbbiekben tápszerre vált, akkor is az anyatejjel a legnagyszerűbben kezdte el gyermeke táplálását.


close